среда, 13 февраля 2013 г.

Запалення повік



Обережно - інфекція!
Одне з часто виникають захворювань очей - блефарит. Дане захворювання є інфекційним запаленням повік, що протікає в різних формах.

Фактори виникнення захворювання

Ослаблення захисних сил під час тривалих запальних захворюваннях, будь-яких порушеннях ендокринної і обмінних систем, а також хронічних інфекціях і при діатезі сприяє виникненню захворювання.



Спровокувати виникнення запалення можуть порушення і зміни, що відбуваються в організмі підлітків під час статевого дозрівання. Часто запалення повік спостерігається у людей, які страждають від такого захворювання як цукровий діабет.
Не малу роль відіграють і санітарно-гігієнічні умови проживання, вживані продукти харчування, недостатня кількість одержуваних організмом людини вітамінів, наявність глистових інвазій, карієсу зубів, хвороби слізних століття, очей, пазух носа.
До чинників, сприяючих зараженню, можна віднести наступні: дія диму, вітру, пилу, неправильно проведена корекція вже наявних порушень зору, а саме астигматизму або короткозорості, далекозорості.

Форми блефарити

Розрізняють основні форми запалення повік: лускатий блефарит, виразковий, кутовий або Ангулярний, демодікозний, мейбоміт.
Клінічно розрізняють наступні види запалень: поверхневий і глибокий. Поверхневий - характеризується запальним процесом краю століття. До такого виду блефарити відносять виразковий і лускатий блефарит. Глибокий - поразкою підшкірної клітковини століття і інших його тканин.
Якщо край століття червоний та припухлий, а шкіра, розташована в безпосередній близькості від вій покрита сухими дрібними лусочками (чимось схожими на лупу в волосяному покриві), то, швидше за все це основні прояви лускатого блефарити або себореї. Сверблячка з часом посилюється настільки, що заважає працювати вечорами, а яскраве світло приносить ріжучі болі в очах. Діагноз ставить тільки фахівець після обстеження. Ліки з лікування захворювання теж призначає тільки професійно навчений медичний працівник, так як, лікування даного запалення повік дуже тривало.
У маленьких дітей і молодих людей часто зустрічається інша форма блефарити - виразкового. Замість лусочок на повіках з'являються скоринки, під якими розташовані виразки. Виразки можуть кровоточити. Скориночки видаляються укупі з віями. Через це подальше зростання вій часто стає неправильним. Може виникнути повна або часткова відсутність вій або трихиаз. Запальний процес може перейти на рогівку і кон'юнктиву.


Коли запальний процес спостерігається в кутах очної щілини - кутовий блефарит (Ангулярний). Повіки в кутах товщають, в них накопичується пінисте речовина, утворюються тріщини і виразки. Таким захворюванням часто страждають підлітки.
Запалення, яке викликається кліщем (Demodex), називають демодікозним. Кліщ живе в цибулинки вій. Зараженням кліщем походить від пуху та пір'я птахів, а також від оперення птахів, яке використовується при виготовленні різних постільних речей (подушок, ковдр, покривал на основі пуху і пір'я) і предметах одягу.
У товщі хряща століття знаходяться мейбоміевий залози, запалення яких призводить до даного типу захворювання. З проток, при натисканні на залози, виділяється біло-жовте речовина. У кутах очей відбувається накопичення гнійного пінистого речовини. Дане захворювання часто супроводжується іншою проблемою очей - кон'юнктивіт.

Лікування

Лікування починають після обстеження, обов'язково дотримуючись призначення офтальмолога. Самолікування виключено, і навіть може завдати непоправної шкоди Вашому зору і здоров'ю! Лікування являє собою змазування поверхні повік рекомендованими фахівцем препаратами і ліками. Ліки наносять спеціальною скляною паличкою, яку необхідно придбати в аптеці. Обов'язково дотримуватися гігієни при нанесенні препаратів, вимийте перед змазуванням століття руки з милом. Самостійно проведений масаж століття, якому Вас навчить лікар, надасть сприятливий вплив при боротьбі із запаленням повік. Необхідно запастися терпінням, адже часто лікування блефарити відбувається довго і займає тривалий період часу.
Крім того від пацієнта потрібно зайнятися лікуванням супутніх хронічних інфекцій. При необхідності провести санацію ротової порожнини, корекцію зору, лікування наявних хвороб шлунково-кишкового тракту, ринітів, тонзилітів та інших захворювань. Призначають повноцінне збалансоване харчування.
При виниклих ускладненнях виконується хірургічне втручання. Заворот повік, що виникли в процесі запалення повік рубці і тріхіаз виправляють за допомогою пластичних операцій.

Комментариев нет:

Отправить комментарий