понедельник, 25 марта 2013 г.

Користь морквяного соку



Морквина звичайний і звичний з дитинства кожному коренеплід. Це невибаглива рослина, яку можливо виростити в будь-якому кліматі, як у полі, так і на балконі. Але, не дивлячись на її невибагливість, вона справжня комора вітамінів і мікроелементів. А морквяний сік давно отримав статус «чудотворного» соку. Саме його людство використовує в якості цілющого засобу при лікуванні багатьох хвороб.
Про користь морквяного соку знали з давніх часів. Про його користь були обізнані древні греки та римляни. На території Росії морква вже була відома в XVвеке. Наші предки вже тоді використовували морквяний сік при лікуванні гнійних ран, обмороженнях і опіках.



Вітаміни в морквяним соку

Свіжий морквяний сік є продуктом з великим вмістом вітаміну А, а також вітамінів групи В, різних мінеральних речовин, кальцію, магнію, міді, натрію, хлору, фосфору, сірки і заліза, і інших. Його можна вживати щодня.
Високий вміст у складі соку вітаміну А сприяє поліпшенню зору. Під час війни, при нестачі медикаментів, саме морквяний сік допомагав відновленню зору у хворих і поранених.
Також морква містить антиоксиданти, які попереджують розвиток пухлин. Найпотужнішим антиоксидантом і є вітамін А. При надходженні в організм людини, він перетвориться в каротин, засвоєння якого відбувається найкраще допомогою вживання свіжого морквяного соку. Каротин сприятливо позначається на синтезі жіночих статевих органів, це подовжує красу і молодість жінок. Саме в моркві (в інших овочах його немає) присутня унікальна речовина - даукостерін, яке відноситься до ендорфінів. Жінкам, які годують груддю дітей, слід приймати морквяний сік в обов'язковому порядку. Він не тільки поліпшить якість грудного молока, але й надаватиме кращому засвоєнню кальцію, як годувальницею, так і дитиною. Корисний він і вагітним жінкам.

Досліджуємо морквяний сік

Останні наукові дослідження показали, що у складі морквяного соку присутні фітонциди, які подібні часниковим або цибулинних фітонцидам. Віруси і мікроби вони вбивають також ефективно. Але на відміну від часнику і цибулі, морквяний сік не має неприємного смаку і запаху. Користь морквяного соку ще і в тому, що він поліпшує кровотворення в організмі, знижує підвищений рівень холестерину і сприяє виведенню з організму важких металів.

Сприяє сік моркви і поліпшенню травлення й апетиту, виведенню шлаків, очищенню крові. Його щоденне вживання добре позначиться не тільки на стані і функції очей, але і зубів. Нервова система стане набагато міцніше.
Часто при лікуванні сечокам'яної хвороби, дерматитів, екземи, атеросклерозі і навіть безплідді лікарі призначають прийом морквяного соку, який, крім перерахованих вище властивостей, ще сприяє нормальному функціонуванню жіночих органів.
Прийом морквяного соку при важких і онкологічних захворюваннях необхідно проводити під пильною увагою лікуючого лікаря. Так навіть у цього продукту є свої протипоказання: виразка шлунка, підвищена кислотність, гастрити, цукровий діабет.

Сама «велика» щоденна доза соку має становити не більше двох літрів. Надлишок прийому соку може призвести до млявості і сонливості, підвищенню температури тіла, головного болю та пожовтіння шкіри. Пожовтіння шкіри багато фахівців пов'язують з дуже швидким виведенням шлаків, які якраз і мають помаранчевий і жовтий колір. Велике скупчення шлаків, при очищенні печінки, починає виходити не через нирки і кишечник, а шкіру. У таких випадках прийом соку необхідно скоротити або припинити зовсім.
Ознакою дефіциту в організмі вітаміну А є важка адаптація до тьмяного світла, потім нестача у вітаміні може проявитися у неможливості фокусування зору. Нестача вітаміну А може позначитися на стані таких органів як сечовий міхур, нирки, ротової порожнини, мові, травному тракті, мигдалинах і інших. А також призводить до змін у тканинах. Користь морквяного соку ще і в тому, що він підвищує опірність організму різного роду інфекцій. А свіжий сік моркви може розсмоктувати ракові утворення і виразки.

Найголовнішою особливістю вітаміну А є те, що він жиророзчинних, але не водорозчинним речовиною. Тобто, його надлишок не вимивається з організму, а продовжує зберігатися в ньому. Майже дев'яносто п'ять відсотків вітаміну зберігається в такому органі людського організму, як печінка, а зовсім невелика кількість - під шкірою, в легенях і нирках. Витрачається організмом за необхідності.

Особливу увагу слід звернути на прийом морквяного соку. Щоб користь морквяного соку була максимальна, сік повинен бути свіжим, сирим. Готувати його треба безпосередньо перед вживанням. Допускається його зберігання в морозильній камері. При необхідному розморожуванні - відразу вживати.



Комментариев нет:

Отправить комментарий