вторник, 31 июля 2012 г.

Як приймати ванну з м'ятою


Ванна - це якраз те чарівне місце, яке приносить задоволення, розслаблення і спокій. Приймаючи ванну, людина відпочиває і забуває про всі існуючі неприємності і труднощі.

При напругах в м'язах або при втомі, можна прийняти пінисту і ароматичну ванну. Крім цього такі водні процедури покращують настрій.

У ванну можна додавати різноманітні засоби, але одна з найпоширеніших і найкращих з них є м'ята. Ця рослина дуже ефективно при депресіях, головних болях, безсонні і нервовому виснаженні. Також вона здатна активізувати мозкову діяльність.


Ванна з м'ятою - народні рецепти

    Тонізуюча ванна з м'ятою

Така ванна позитивно впливає на організм. Візьміть 5 столових ложок подрібненого листя, залийте їх літром окропу, накрийте кришкою і залиште на півгодини. Потім м'ятний настій процідіть і вилийте у ванну, температура води якої становить близько 36-37 ° С.

Ванну з м'ятою також можна приготувати і трохи іншим способом. Можна висушити листя м'яти, потім помістити сухе листя в марлевий мішок.Після цього закріпите його під краном. Вода, витікаючи з крана, буде текти через нього.

Якщо вода занадто гаряча, розбавте її холодною водою до отримання бажаної температури. М'ятну ванну можна приймати один раз на тиждень. Цю процедуру слід проходити не більше двадцяти хвилин.

    Сидяча ванна з м'ятою

Одним з різновидів ванни з м'ятою вважається сидяча ванна. Такі ванни найчастіше беруть для того, щоб заспокоїти організм, розширити судини, втамувати біль або знизити запалення. Вони показані і для тих, хто страждає артритами, неврозами, стресами або безсонням.

    Лікувальна ванна з м'ятою

Дуже ефективні ванни при запальних процесах сечостатевої системи і дихальних шляхів. Приймаючи ванну, виявляється ефект інгаляції, який сприяє виведенню мокротиння з дихальних шляхів. Ну і звичайно ж така ванна безперечно допоможе зняти м'язовий біль або втому після важких навантажень.

Для такої ванни використовують три літра відвару з листя м'яти, який необхідно попередньо прокип'ятити протягом п'ятнадцяти хвилин і наполягти приблизно півгодини. Краще всього приймати таку ванну за призначенням лікаря, але в середньому по часу її приймають не більше п'ятнадцяти хвилин.

    Місцеві м'ятні ванни

Також існують і місцеві ванни з м'ятою, які необхідно застосовувати для окремих ділянок тіла, таких як особа, ноги чи руки.

Така різновид ванн використовують при жирній шкірі. Наприклад, відваром з м'яти можна протерти обличчя за допомогою ватного тампона або ж прийняти парові ванночки. Крім того така ванна допомагає при укусах комах. Місцева ножна (гаряча) ванна є прекрасним методом лікування ларингіту.

    Контрастні ванни

Контрастні ванни з м'ятою часто використовують для ніг в поєднанні з гідромасажем. При прийомі контрастної ванни відбувається перепад температур, що сприяє всмоктуванню м'яти. Це краще знімає біль, втому і напруження в ногах. Для такої ванни зазвичай вистачає двох крапель масла.

Такі ванни дуже добре допомагають при головних болях і шумі у вухах. Однак при цих симптомах краще за все робити відвар із сумішей трав. Крім того такі ванни можна застосовувати два або три рази на тиждень при пухлинах голови і шийних залоз.
Ванни з м'ятою - протипоказання

Крім того, що м'ята, має лікувальні властивості, вона як і всі інші трави має і свої протипоказання.

Так, наприклад, її не можна систематично застосовувати чоловікам, так як це негативно впливає на потенцію.

Протипоказано її застосування дітям молодше семи років, а також вагітним жінкам і людям, що страждають на бронхоспазми.

Ванни з м'ятою дуже корисні для здоров'я і допомагають при різних захворюваннях. Але перед тим як зважитися на використання м'яти для ванн, проконсультуйтеся з лікарем. Ця трава як корисна, так і небезпечна для здоров'я. Тому будьте пильні й акуратні в прийомі таких ванн.

1 комментарий: