пятница, 23 ноября 2012 г.

Вегетаріанство - плюси і мінуси



Прийнято вважати, що вегетаріанство - це спосіб харчування винятково рослинною їжею, ніяких продуктів тваринного походження, м'яса, птиці, яєць, риби, продуктів бджільництва і молочних продуктів бути не може. Прихильники вегетаріанства вважають такий спосіб харчування абсолютно здоровим і найбільш оптимальним для організму людини. Однак існує і протилежна думка. На думку лікарів - дієтологів, віддавати перевагу вегетаріанства слід в зрілому віці, так як потреба організму в калоріях і білку тваринного походження значно зменшується.

У чому користь вегетаріанства

Далеко не кожен вегетаріанець стає таким з ідейних міркувань, найчастіше людина намагається з способу харчування витягти користь для організму. І вона, користь, безсумнівно, є:

    1. У рослинній їжі міститься велика кількість клітковини і рослинних волокон, які надають організму відчуття ситості. Рослинна клітковина сприяє виведенню з організму шлаків, зайвої рідини, видаленню шкідливих речовин з кишечника.
    2. Рослинні продукти містять велику кількість вітамінів, необхідних для нормального функціонування організму. Це вітаміни А, С і Р, калій, магній. Містяться також і лужні еквіваленти, що захищають від старіння і хвороб. У рослинній їжі можна знайти насичені і ненасичені жирні кислоти, що сприяють нормальному функціонуванню організму.
    3. Фітонциди рослинної їжі (природний антибіотик) пригнічують бактерії, що розмножуються в кишечнику і утворюють отрути. Так само вегетаріанська їжа знижує рівень холестерину в крові, тим самим захищаючи організм від захворювань артеріальною гіпертензією, серцево-судинних захворювань, сечокислого діатезу, апендициту, подагри та порушення обміну речовин.

Вегетаріанство стає все більш популярним і модним. Не випадково прихильників рослинного харчування багато серед тих, хто диктує цю моду: журналістів, діячів мистецтва, шоу - бізнесу, викладачів. У зв'язку з цим набирає обертів і відповідний бізнес. Виробники шкіряних виробів і виробів з натурального хутра стали віддавати перевагу штучним матеріалам. Все більше на прилавках супермаркетів можна знайти соєвих продуктів і продуктів, у яких тваринний компонент замінений рослинним.

Види вегетаріанства, користь, шкода

Чому відмова від м'яса корисна



Безперечна користь відмови від м'яса обумовлена наявністю в м'ясі холестерину, який «засмічує» організм. З іншого боку, під час забою в кров тварини виділяється велика кількість гормону страху (адреналіну), він поширюється по всій туше, а потім передається і людині. М'ясо в муках вбитого на бійні тварини не принесе людському організму ніякої користі.

Не будемо забувати і той факт, що на м'ясокомбінатах у корми тваринам додають гормони, антибіотики і транквілізатори. Потім м'ясо обробляється нітритами і нітратами. Після такої хімічної обробки, ні про які корисних властивостях, не може бути й мови.

Види вегетаріанства

Існує два види вегетаріанства: суворе і нестроге. Обидва способи вегетаріанського харчування мають свої особливості:

    при строгому вегетаріанство вживається їжа виключно рослинного походження;
    нестроге вегетаріанство - допускається вживання продуктів бджільництва, риби і морепродуктів;
    при лактовегетаріанство крім рослинної їжі допускається включати в раціон молоко і молочні продукти;
    в оволактовегетаріанстве в їжу додають ще й яйця;
    сироїдіння - це різновид вегетаріанства, при якій вживаються в їжу тільки рослини без кулінарної обробки.

Лікарі - дієтологи вітають тільки нестрогое вегетаріанство. Це, воістину, «золота» середина в сучасній дієтології. Люди - прихильники такого способу життя - здорові, працездатні, довго живуть, при цьому чудово себе почувають.

Шкода строгого вегетаріанства


Як вже говорилося раніше, при строгому вегетаріанство вживається тільки рослинна їжа. Всі проблеми вегетаріанської дієти пов'язані з недоотриманням корисних і необхідних для організму речовин, що містяться в білкових продуктах тваринного походження. Це може призвести до недокрів'я (анемії), пошкодження кісток і зниження м'язової маси

    1. Недостатнє надходження в організм вітаміну D призводить до крихкості кісток, випадання волосся і зубів. У дітей при цьому спостерігається уповільнення зростання, рахіт і навіть ризик зупинки в розвитку, поява недокрів'я та інших хвороб, пов'язаних з неповноцінним харчуванням, відсутність вітаміну В12 порушує роботу роботи нервової системи і кровотворення.
    2. Брак великої кількості амінокислот, необхідних для росту і гармонійного розвитку дітей.
    3. Через відмову від молочних продуктів накопичується дефіцит вітаміну В2 і кальцію. Недолік кальцію, що міститься в молочних продуктах, призводить до недокрів'я (анемії) і остеопорозу.
    4. При нестачі вітамінів і амінокислот може порушитися робота щитовидної залози, що неминуче призведе до порушення і збоїв в обміні речовин. У жінок часто порушується менструальний цикл, може розвинутися гастрит. Це відбувається внаслідок незбалансованого харчування.

Вегетаріанство при вагітності

Якщо розглядати плюси і мінуси вегетаріанства для майбутньої мами, то дотримуватися нестрогого вегетаріанства їй і дитині буде тільки корисно. Ранні терміни вагітності дуже часто супроводжує токсикоз. Він є ознакою того, що печінка засмічена і погано справляється з виведенням токсинів. При вагітності навантаження на цей орган посилюється подвійно.

Оволактовегетаріанство, при якому окрім вживання рослинної їжі дозволяється молоко і яйця, морепродукти і продукти бджільництва, дозволяє не тільки налагодити роботу видільної системи, але і значно поліпшити стан організму майбутньої мами в цілому. Вагітність протікатиме без токсикозів, болю і неприємних відчуттів.

Поради вегетаріанцям

Добре збалансований вегетаріанський раціон може принести організму набагато більше користі, ніж м'ясна їжа. Крім цього, організм вегетаріанця поступово очищається від шкідливих токсинів і шлаків, які скупчилися за все життя. Серед людей, що практикують вегетаріанський спосіб життя, вкрай рідко зустрічається ожиріння ожиріння. Вони практично не страждають серцево - судинними захворюваннями, діабетом, каменями в нирках і підвищеним кров'яним тиском. Ученими встановлено, що вегетаріанська їжа найбільш ефективна, як профілактика раку.

При переході на вегетаріанський спосіб життя не скорочуйте різко свій м'ясний раціон. Вводите в меню більше різноманітних натуральних продуктів. Поступово організм сам почне звикати до такого способу харчування, і відмова від м'яса буде природним і непомітним.

До рослинній їжі також необхідно звикати поступово. На перших порах не відмовляйте собі в молочних продуктах, яйцях, рибі і морепродуктах. З переходом до вегетаріанства організму і раніше будуть необхідні вітаміни, мінерали та амінокислоти, які перебували в тваринної їжі. Щоб компенсувати їх нестачу, приймайте збалансовані комплекси вітамінів. Існують спеціальні комплекси вітамінів для вегетаріанців.

При виборі способу харчування, особливо на тривалий період, потрібна консультація лікаря-дієтолога.

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий