вторник, 27 марта 2012 г.

Як правильно вибирати сіль для ванни


Споконвіку люди використовують водні процедури не тільки з метою гігієни. Щоб зробити купання приємним і максимально корисним, у ванну додають всілякі засоби: піни для ванн, масла, відвари, солі.
Сприятливий вплив сольових ванн на організм люди відкрили давно і активно використовують ці знання. Сольові ванни допомагають зберегти здоров'я, забезпечують бадьорість, комфорт і гарний настрій. Використовувати сіль для ванн рекомендується не тільки дорослим, але й дітям.

Види солей для ванн
Незважаючи на єдину назву, солі відрізняються один від одного складом і, відповідно, впливом на організм. В якості основного сольового складу використовується:

-морська сіль;
-океанічна сіль;
-сіль мінеральних джерел;
-сіль природних сольових джерел.

Океанічна сіль характеризується більш великими кристалами, але за змістом цілющих речовин нагадує морську. Морська вода і видобувають з неї сіль має складний хімічний склад. Це більш ніж 40 мінеральних солей (хлориди натрію, калію, магнію, сульфати кальцію, магнію та ін), йод, всілякі органічні речовини. Усі корисні речовини без праці проникають в організм через шкіру і впливають на нього суто позитивно. Під впливом солі:

-поліпшується кровопостачання органів;
-зміцнюється імунітет;
-активізується обмін речовин;
-прискорюється регенерація шкірних пошкоджень;
-стимулюється терморегуляція;
- виявляється гартує ефект на організм.

Вибір солі для ванн необхідно починати з точного визначення мети: лікувальна, профілактична, заспокійлива, загальнозміцнююча.
Для підвищення лікувального та профілактичного ефекту в солі для ванн додають екстракти лікарських рослин. Слід зауважити, що в складі солі для ванн екстракти лікарських рослин значно рідше викликають алергічну реакцію в дитини, ніж під час купання у власноруч приготованих відварах.
Найбільш часто зустрічаються солі з додаванням екстрактів календули, ромашки і череди. Така сіль незамінна для дітей, схильних пітнику, дерматитів, всіляким алергічних проявів. Ці лікарські рослини мають антибактеріальну дію, попереджають подразнення і запальні процеси дитячої шкіри, ефективно загоюють дрібні ранки і тріщинки.
Екстракти м'яти перцевої, лаванди, звіробою і валеріани розслаблюють, заспокоюють, знімають м'язовий тонус, налаштовують малюка на глибокий спокійний сон.
Екстракт кропиви, чайного дерева - покращує кровообіг, нормалізує ліпідний обмін, надає антисептичну та тонізуючу дію.
Екстракт ламінарії - насичує шкіру амінокислотами, вітамінами і мікроелементами.
Крім натуральних і фіто-солей також дуже поширена соль-піна. Подані до складу миючі основи в гранулах чи порошках дозволяють отримати рясну стійку піну і перетворити купання в захоплююче заняття.
Дуже подобаються малюкам шипучі солі для ванн. Вони випускаються у вигляді таблеток і всіляких фігурок. Розчиняючись, шипучі таблетки утворюють безліч пухирців, що роблять на тіло легкий масажний і заспокійливий ефект.
Дитячі солі для ванн мають приємний запах. Важливо, щоб джерелом запаху виступали природні аромати (ефірні масла і екстракти), а не синтетичні парфумовані композиції. Для самих маленьких дітей краще не використовувати склади з сильним запахом.
Для того, щоб вода набула колір, в солі для ванн часто додають барвники. Оскільки барвники найбільш часто стають причиною алергічної реакції, краще вибирати сіль без кольору, або слабкозабарвлені солі.
Чим менше в складі дитячої солі для ванн синтетичних складових, тим краще для дитини.

На що звернути увагу при виборі солі

    Вибір косметичних засобів для дітей, особливо малят перших днів життя, необхідно починати з консультації дитячого лікаря, який здійснює нагляд за дитиною. Використання солі для ванн для дітей у медичних і профілактичних цілях можливо виключно на підставі такої консультації.
    Купуйте солі для ванн у спеціалізованих дитячих магазинах або в аптеках. Сіль для ванн не підлягає сертифікації. Саме тому краще купувати продукцію відомих брендів. Великі компанії дорожать своєю репутацією і мають можливість самостійно здійснювати мікробіологічний контроль якості сировини і готової продукції.
    Уважно вивчайте інформацію на етикетці. У складі солі для ванн не повинно бути синтетичних барвників, закріплювачів, ароматизаторів. Чим молодша дитина, тим більш нейтральним повинен бути склад. Для немовлят краще, щоб сіль не мала кольору і запаху.
    Звертайте увагу на обмеження віку. Якщо продукт не містить такої інформації, використовувати сіль можна не раніше 3-х років.

Після прийому сольової ванни тіло дитини необхідно обполоснути проточною водою, щоб змити надлишки солі, і помістити в тепло. Ванна розслабляє. Після водних процедур діти засинають і міцно сплять, тому краще приймати ванни з сіллю ввечері. Правильно вибраний складу сольової ванни допомагає зберегти здоров'я і забезпечує прекрасний настрій.

Комментариев нет:

Отправить комментарий