вторник, 27 марта 2012 г.

Як позбутися тріщин на п'ятах?


Тріщини на п'ятах - явище дуже неприємне. Вони викликають біль і дискомфорт, псують настрій, та й просто вкрай не естетичні. Але головне, вони є вхідними воротами для інфекції. Чому ж з'являються тріщини на п'ятах? І чи можна назавжди позбутися від цієї неприємності і зробити шкіру стоп гладкою і м'якою?


Причиною появи тріщин на п'ятах можуть бути:
- Грибкові ураження шкіри. В цьому випадку заходи по загоєнню тріщин не будуть мати успіху без специфічної протигрибкової терапії;
- Інші шкірні захворювання (нейродерміт, псоріаз, екзема, дерматози);
- Цукровий діабет;
- Порушення роботи щитовидної залози (гіпотиреоз);
- Судинні захворювання шкіри та нижніх кінцівок. Варикозне розширення вен, ангіїт (васкуліти), різні форми артеріїту, яким більшою мірою схильні палять люди, сприяють порушенню живлення шкіри на стопах і п'ятах;
- Порушення функцій шлунково-кишкового тракту (наприклад, гастрит);
- Відсутність повсякденного догляду за шкірою ніг;
- Брак в організмі вітамінів А і Е;
- Носіння синтетичних шкарпеток і колготок, а також незручною, тісного взуття і занадто часте використання відкритому взутті. Влітку багато людей часто носять шльопанці, які постійно б'ють по п'яті і сприяють утворенню невидимих ??оку мікротріщин, куди потрапляють нашкірних мікроорганізми, пил і бруд. З часом такі тріщинки збільшуються, стають видимими оці, на цій ділянці стопи порушуються мікроциркуляція крові і живлення шкіри;
- Надмірний догляд за шкірою п'ят, у зв'язку з чим шкіра не встигає відновлюватися між процедурами пілінгу.
Груба шкіра і тріщини на п'ятах є непрямою ознакою порушення функцій нирок.
З чого почати вирішення проблеми
Якщо тріщини на п'ятах не заживають, незважаючи на ретельний догляд за шкірою стоп, не тріть п'яти пемзою, а без зволікання відправляйтеся до лікаря! В першу чергу треба звернутися до дерматолога для виключення грибкового ураження шкіри стоп і інших шкірних захворювань. Якщо наявність грибка не підтвердилося, відвідайте ендокринолога і здайте необхідні аналізи, щоб переконатися, що у вас немає ендокринної патології.Якщо тріщини на п'ятах викликані хворобою, то позбутися від них ви зможете, тільки усунувши причину, тобто, вилікувавши хворобу.
Лікування тріщин на п'ятах
Якщо тріщини на п'ятах є наслідком не якоїсь хвороби, а зневажливого ставлення до ніг, то, регулярно виконуючи відповідні лікувальні процедури, ви назавжди зможете позбутися від цієї неприємності. Неможливо зробити загрубевшую шкіру п'ят м'якою і гладкою за одну процедуру. Необхідно виконувати їх протягом декількох днів. Догляд за шкірою п'ят зводиться до трьох послідовним операціями: ванночки, очищення і нанесення живильного шару. При цьому використовуються як лікувальні креми, так і різні дари природи: лікарські рослини, масла, кисломолочні продукти, овочі ... Вибирайте будь-який спосіб лікування, головне - проявіть терпіння, і результат не змусить себе чекати.
Ванночки
Ванночки для розпарювання допомагають розм'якшити застарілі омозолелости і грубу товсту шкіру на п'ятах. Тривалість такої ванночки - 10 - 15 хвилин. Вода повинна бути комфортної температури, але не дуже гарячою. Занурюйте стопи до кісточок. Після ванночки промокніть стопи паперовим рушником. Через 10 хвилин після ванночки почистіть п'яти дрібнодисперсного пемзою, обережно видаляючи розм'якшений ороговілий шар шкіри.Робити це потрібно дуже акуратно, робіть не більше 10 - 12 рухів середньої сили. Головне - не перестаратися. Якщо зняти занадто багато шкіри, можна дійти до паросткової зони, в результаті шкіра почне посилено відновлюватися і стане ще товщі і грубіше. Після видалення ділянок грубої шкіри зробіть поживний компрес або маску для п'ят.
- Щодня робіть теплі ванночки з оксідата торфу (він продається в аптеці). Розчин не повинен бути дуже насиченим. Робити ванночки потрібно приблизно 10 днів по 15 хвилин. Після очищення шкіри змащуйте стопи живильним кремом з вітаміном А чи F.
- Для позбавлення від тріщин на п'ятах корисні мильно-содові ванночки. На 5 л теплої води буде потрібно по 2 ст. л. соди і тертого антибактеріального мила (можна використовувати рідке мило).
- При глибоких тріщинах на п'ятах потримайте стопи перед сном у теплому розчині крохмалю (2 ст. Л. На 1 л води).
- Розмішайте в 2 л теплої води по 2 ст. л. молока і крохмалю. Тримайте ноги у воді не менше 15 хв. Потім, не споласківая, промокніть ноги паперовим рушником, змастіть їх касторовою, обліпиховою або будь-яким рослинним маслом і надіньте бавовняні шкарпетки.
- Пшеничні висівки змішайте з водою у співвідношенні 1:5, нагрійте суміш протягом 1:00 на водяній бані, потім процідіть. Щодня тримайте ноги в цьому настої по 15 хвилин.
- Щодня робіть 30-хвилинні ножні ванни з гарячою сироватки від кислого.
- При зроговіння на шкірі ніг та освіті глибоких тріщин на п'ятах робіть на ніч гарячі ванночки з відвару квіток ромашки. Для його приготування 1 ст. л.сухих квіток ромашки залийте 1 л окропу, кип'ятіть 10 хвилин, процідіть.
- Змішайте в рівних пропорціях сушену траву кропиви та звіробою. 2 ст. ложки суміші залийте 1 ст. окропу. Наполягайте 1:00, процідіть і додайте настій у воду для ножний ванночки.
- 2 ст. л. висушених квіток календули залийте 1 л. окропу, настоюйте 30 хв., процідіть і додайте у воду для ножний ванночки.
Живильні компреси для п'ят
- Щодня на ніч після мильно-содових ванн втирайте у вологу шкіру кукурудзяне масло, змішане з касторовою в співвідношенні 2:1.
- Змащуйте 2-3 рази на день уражені місця кунжутним маслом. Можна також використовувати масло обліпихи або шипшини.
- Натріть на дрібній тертці яблуко, додайте 0,5 склянки пива і 2 ч.л. розтопленого вершкового масла. Суміш накладіть на пошкоджені місця, зверху накрийте марлевою серветкою. Тримайте 20 хв. Повторюйте процедуру до тих пір, поки тріщини не загояться.
- Яблуко очистіть від шкірки, наріжте дрібними кубиками і залийте невеликою кількістю молока. Варіть на повільному вогні до стану кашки. Пюре накладіть на тріщини товстим шаром, а поверх пов'яжіть пов'язку. Компрес тримайте 30 хв., Змийте теплою водою.
- Ретельно змішайте 2 частини рідкого гліцерину і 1 частина яблучного оцту і отриманою сумішшю змащуйте п'яти вранці і ввечері після ванни або душу. Зберігайте складу в щільно закупореній пляшці в прохолодному темному місці.
- Тріщини на п'ятах швидко загоюються, якщо до них прикладати свіжий сир, міняючи його у міру висихання. На сир зверху покладіть компресний папір, лист капусти або лопуха, потім надіньте бавовняні шкарпетки.
- 2 ст. л. подрібненої в порошок сушеної трави перстачу гусячого змішайте з 100 г вершкового масла і 1-2 рази на день змащуйте цією сумішшю хворі місця. Суміш зберігайте в герметично закритій баночці в холодильнику.
- Змішайте розчин аміаку (10%) і гліцерин у співвідношенні 1:1 і на ніч робіть з цієї суміші компрес на п'яти. Гліцерин розм'якшує загрубевшую шкіру, а аміак загоює тріщини.
- Протягом тижня на ніч накладайте на п'яти компрес з медичної жовчю. Знявши компрес, обережно видаліть омертвілі клітини епітелію, потім обмийте ноги теплою водою і ретельно обсушіть рушником.
- Пропущену через м'ясорубку свіжу зелень селери змішайте з топленим вершковим маслом в співвідношенні 1:1. Змащуйте тріщини на п'ятах 1-2 рази на день.
- Суху квасоля обсмажте на сухій сковороді до темно-коричневого кольору, остудіть і перемеліть в муку. Змішайте квасоляну муку, лляна чи будь-яке інше рослинне масло і мед до отримання тіста середньої густини. Приготовлені з нього коржики на ніч прикладіть до тріщин як пластири, закріпіть і надіньте бавовняні шкарпетки.
Харчування
Для того, щоб шкіра на п'ятах залишалася м'якою і гладкою, організму необхідні вітаміни А і Е. Вони містяться в зеленій цибулі, цитрусових, моркві, капусті, листової зелені, печінки, бобових, яєчному жовтку, вершковому і рослинному маслі.
Як не допустити появу тріщин
Для того щоб уникнути появи тріщин на п'ятах, носіть просторий зручне взуття з натуральної шкіри, не приміряйте взуття в магазині на голу ногу, не надягайте чуже взуття, в тому числі і будучи в гостях. Після відвідування басейну або лазні, обробляйте ноги профілактичними протигрибковими засобами. Доглядаючи за ногами, не забувайте видаляти омертвілі клітини епітелію, інакше шкіра починає грубеть і тріскатися. Щоб не занести інфекцію, ні в якому разі не зрізайте шкіру на п'ятах за допомогою бритви.
Регулярно змащуйте шкіру стоп спеціальними зволожуючими і живильними кремами. Влітку не загоряйте довго на сонці, тому що під впливом ультрафіолетових променів шкіра стає сухішою і тріщини на п'ятах можуть стати глибше. При схильності до утворення тріщин на п'ятах приймайте курсами вітаміни А і Е, попередньо обов'язково проконсультувавшись з лікарем.
Тріщини на п'ятах - проблема, яка найчастіше виникає влітку, коли хочеться якомога більше бути на свіжому повітрі, носити відкрите взуття, ошатні витончені босоніжки. Але якщо зайнятися лікуванням вчасно, то від хворобливих і некрасивих тріщин не залишиться і сліду.

1 комментарий: