воскресенье, 1 апреля 2012 г.

Кава допомагає худнути. Правда це чи міф?



Суперечки про те, чи дійсно кава допомагає худнути чи все-таки немає, ведуться безупинно. Правда це чи ні? Як завжди, в цьому твердженні є і правда, і вигадка. Тому давайте розберемося.

Найголовніше, що міститься в каві - це кофеїн. Кофеїн, як відомо, розширює судини, підвищує частоту серцевих скорочень і прискорює обмін речовин, сприяючи швидкому спалюванню калорій. Відбувається це, правда, не саме по собі - обов'язковим доповненням до чашки кави має стати фізичне навантаження.

Вчені з Австралійського інституту спорту в ході своїх досліджень встановили, що кава допомагає худнути, оскільки робить людину більш витривалим і дозволяє йому спалити більше калорій під час занять спортом. До того ж в ході експериментів вони виявили, що для отримання енергії кави примушує організм використовувати саме жири, а не вуглеводи. У дослідженнях австралійського інституту брала участь група велосипедистів.Під час проведення тестів їм давали на вибір воду або каву. При цьому ті, хто пив воду, змогли проїхати меншу відстань, ніж ті, хто перед заїздом вживав кави.


Ще один загальновідомий факт - кава має достатньо виражену сечогінну дію. Видалення надлишку рідини з організму - це дуже добре. Але якщо людина випиває при цьому недостатня кількість рідини протягом дня, то кількість води в організмі помітно падає. А це веде вже до порушення обмінних процесів. До того ж наш організм влаштований так, що не може ефективно спалювати жирову тканину при дефіциті води.


До речі, раніше саме з цієї причини тим, хто планує інтенсивні фізичні навантаження, рекомендувалося утриматись від вживання кави перед тренуванням. Вважалося, що чашка кави, випита перед фізичними навантаженнями, може сприяти швидкому зневоднення організму. Сьогодні більшість спортивних дієтологів впевнені, що це міф - до такого ефекту здатне привести тільки вживання кави безпосередньо перед тренуванням в дуже великих кількостях. Навіть якщо випити кілька чашок кави протягом дня, подібного ефекту спостерігатися не буде.


Сьогодні існує навіть спеціальна кава для схуднення. Звичайно, назвати його кавою досить складно - це скоріше кавовий напій, в який, крім кави (або кофеїну) додані різні екстракти трав, вітаміни, цукрозамінники, речовини для придушення апетиту, ароматичні добавки. Відгуки про таких напоях зустрічаються самі суперечливі, і сказати однозначно, що така кава допомагає худнути не можна.


Так що давайте підведемо деякий підсумок: кава в розумних дозах, безумовно, допомагає худнути. Але за відсутності протипоказань і, звичайно, без цукру. Перевага, однозначно, варто віддавати натуральному, кава, а не розчинного. Якщо у вас немає турки або кавоварки, не турбуйтеся - кава дрібного помолу можна відмінно заварювати в чашці. І не забувайте при цьому пити побільше води.

Комментариев нет:

Отправить комментарий