среда, 4 апреля 2012 г.

Як доглядати за жирною шкірою?


Погодься, що сама по собі жирна шкіра не доставляла б стільки клопоту, якби не розширені пори, чорні точки, вугри і себорея - прикрі неприємності, які рано чи пізно з'являться на блискучій (зазвичай місцями) фізіономії.

І тому давай поговоримо, з чого складається правильний догляд за жирною шкірою і вирушимо на пошуки ідеальних «знежирювачів» на манер знаменитого «Фері» - чисто, аж зі скрипом.

Принципи догляду за жирною шкірою


Будь косметика для жирної і проблемної шкіри обличчя повинна як мінімум задовольняти наступними пунктами:

    бережно знімати загиблі клітини епідермісу, не руйнуючи природний водно-ліпідний бар'єр
    очищати пори від надлишкового сала, не дратуючи і не пересушуючи шкіру
    дезінфікувати, зберігаючи нормальну мікрофлору
    знижувати (або не стимулювати) секрецію сальних залоз
    захищати від ультрафіолету
    адекватно зволожувати і живити проблемну шкіру
    володіти матуючим і камуфлює ефектом.


Ти не в шоці від такого представницького переліку? Представилися міріади баночок, пляшечок, тюбиків і бульбашок, що заполонили життєвий простір і вільний час? Не хвилюйся, сучасна косметологія не стоїть на місці і як правило, засіб, промарковані як «догляд за жирної шкіри обличчя», виконує відразу декілька функцій.


Компоненти, необхідні для жирної шкіри


    Речовини, направлено знижують вироблення шкірного сала (себорегулятори) - ретиноїди (ретінальдегід), лінолева кислота, азелаїнова кислота, екстракти зеленого чаю, кропиви, лопуха, гарбуза, ялиці, чорної смородини, соя, шишки хмелю.
    Зволожувачі - гіалуронова кислота, хітозан, сечовина, сорбітол, пропіленгліколь, колаген та еластин.
    Протизапальні і дезінфікуючі речовини - лінолева кислота, азелаїнова кислота, алантоїн, бісаболол, пантенол, триклозан, саліцилова кислота, комплекси цинку, міді, сірки. Екстракти ромашки, алое, календули, чайного дерева, липи, шавлії, розмарину, ялівцю, гамамелісу.
    Отшелушивающие засоби (кератолітікі) - гліколева, молочна, саліцилова кислоти, папаїн.



Очищення проблемної шкіри


Вмиватися потрібно 1-2 рази на день, не використовуючи звичайного кускового мила. Запитаєш, чим? Для якісного, але делікатного очищення твій погляд повинен бути направлений в сторону пінних гелів, мусів або пінок - такого собі «мила без мила», з різними детергентами, здатними м'яко, не пересушуючи шкіру, видалити бруд, макіяж і надлишки шкірного сала. Цим ти готує шкіру до подальшого догляду.

Крім щоденного очищення в правильний догляд за жирною шкірою 2 або 3 рази на тиждень повинні включатися засоби «глибоко буріння» як то: скраби або креми ексфоліанти. Вони направлено звільнять пори від надлишків сала, чорних крапок, видалять мертвий епідерміс і тим самим не тільки оздоровлять, а й поліпшать зовнішній вигляд шкіри.

Вибираючи скраб, віддай перевагу гранулам з поліетилену, силікону або восків рослинних масел.

Креми ескфоліанти - «хімічна» модифікації скрабів, з комплексом кератолітіков (гідроксикислоти або ферменти).

Увага! Використовуючи скраби або ексфоліанти, ти повинна звернути особливу увагу на захист від ультрафіолету, а також на те, що при виражених запальних явищах ці засоби протипоказані.


Тоніки і лосьйони для жирної шкіри


Мабуть, саме «загадкове» косметологічне явище. Спочатку лосьйони призначалися в основному для очищення, а тоніки для нейтралізації мийних засобів і підготовки шкіри до нанесення декоративної косметики.

По суті, тонік або лосьйон являє собою розчин з певним набором компонентів, покликаних додатково очистити, зволожити, пом'якшити або тонізувати шкіру, а так же підготувати її до макіяжу.

Але, одна справа «розчин для жирної шкіри» і зовсім інша «лосьйон для проблемної шкіри» - вловлюєш різницю і хитрі маркетингові підступи?

Але втім, і тоніки, і лосьйони зручні в застосуванні і досить дієві як догляд за жирною шкірою обличчя.


Зволоження жирної шкіри


Для необхідного зволоження оптимально використовувати не креми, а гелі, емульсії, молочко або сироватки тобто кошти мають легку консистенцію і c мінімумом «жирних» компонентів.


Захист від ультрафіолету


Як ти вже знаєш, спроба висушити жирну шкіру на сонечку призведе до появи нових вугрів і комедонов. Фотопротекція здійснюється за допомогою декоративної косметики (тональні креми, пудри з УФ фільтрами), денних кремів або спеціалізованих сонцезахисних засобів, що містять оксид цинку, діоксид титану та інші UVA, UVB і SPF.


Маскування і матирующий ефект


Для адсорбції шкірного сала і створення приємної матовості цікаві не тільки пудри, а й різні матуючі емульсії (сироватки) або локальні коректори, до складу яких входять глина, крохмаль, кремній, полімерні гранули та інші порошкоподібні адсорбенти. Коректори особливо зручні для змішаної шкіри і точкового застосування. Окрім іншого вони володіють певним камуфлює ефектом, вирівнюючи шкіру і маскуючи дрібні дефекти.


Правила догляду за жирною шкірою


Отже, доброго ранку! Умивання теплою водою (очищаючим лосьйоном), далі тонік для жирної шкіри, потім зволожуючий засіб і як фінал - декоративна косметика з УФ фільтрами.

Ура! Нарешті вечір! Ретельне очищення та зняття макіяжу з «милом без мила» або лосьйоном, потім використання тоніка і зволожуючого крему.

І до речі, якраз увечері саме час побалувати себе скрабом, маскою з дріжджами або глиною, ексфоліант або нанести на обличчя живильний нічний крем.

Зрозуміло, це тільки базова, приблизна схема. Сама розумієш, у когось тільки ніс блищить, а в когось особа буквально вулканірует прищиками.Саме тому догляд за жирною шкірою обличчя - дійство виключно індивідуальне. А при виражених проявах вугрової хвороби або себореї взагалі доцільно відправитися в аптеку.

До речі, при виборі засобів догляду не кидайся в крайнощі, змітаючи з прилавка всі модні новинки підряд і змінюючи щодня креми чи лосьйони - оцінити результат від будь-якої косметики можна в середньому тижня через 3-4.

І головне, дорога, твоєму особі має бути комфортно! Те, від чого в захваті подружка або реклама, може привести тебе в замішання не тільки повною відсутністю ефекту, але навіть алергічними реакціями.


Комментариев нет:

Отправить комментарий