суббота, 28 апреля 2012 г.

Як виправити поставу. Вправи



Багато людей вважають порушення постави суто естетичної проблемою. На їхню думку, достатньо розгорнути плечі, прямо тримати спину, і все буде нормально. Однак, не все так просто! Неправильна постава свідчить про проблеми у фізичному розвитку м'язів. Її порушення можуть спричинити за собою і більш важкі наслідки, наприклад, викривлення хребта.

Виправити порушення постави непросто, але будь-яка людина може це зробити. Головною умовою є регулярні, бажано щоденні вправи, спрямовані на зміцнення м'язового корсету, тренування м'язів черевного преса і спини. Виконувати їх нескладно. Необхідно лише проявити завзятість і наполегливість. Є припущення, що впоратися з проблемою можна, пройшовши курс лікувального масажу. Якщо ефект від цього і буде помітний, без регулярних занять він пропаде через кілька місяців.

Як виправити поставу за допомогою вправ

Існує безліч комплексів лікувальної фізкультури для виправлення постави. Запропонований нижче комплекс вправ розроблений на кафедрі фізичної реабілітації Білоруського університету фізкультури.

Спочатку виконуються дихальні вправи. Лягти на спину, ноги зігнути в колінах. Одну руку покласти на живіт, другу на груди. Подихати животом. Видих і вдих бажано «фіксувати», зробивши невелику затримку дихання. Потім перейти до дихання на всі груди. При вдиху розводити руки в сторони, видихаючи - обхвачувати ними грудну клітку. Черговий етап - при вдиху піднімати руки вгору, при видиху опустити і покласти вздовж тулуба.

Вправа 1. Для його виконання потрібно мішечок з піском вагою близько 1 кілограма. Пісок можна замінити сипучими продуктами харчування (дрібне пшоно, сіль, цукор-пісок). Мішечок укласти на голову. Встати рівно і не притримуючи мішечок руками, притулитися спиною до стіни для фіксації постави. Руки витягнути по швах.

Вправа 2. Розтягування хребта. Лягти на живіт, відірвавши від підлоги голову, руки і ноги. Утримувати їх, не торкаючись до підлоги. Як варіант цієї вправи можна кистями рук обхопити поперек.

Вправа 3. Лягти на живіт, руками за спиною взяти за кінці гімнастичну палицю. Не згинаючи рук, піднімати палицю вгору, потім плавно опустити до сідниць.

Вправа 4.
Ножиці. Лягти на живіт, відірвати від підлоги ноги і руки. Розводити ноги в сторони, притиснувши руки до стегон. Зводити ноги, розводячи руки в сторони.

Вправа 5. Велосипед. Лягти на спину, ногами імітувати їзду на велосипеді. У витягнутих руках тримати «кермо» - гімнастичну палицю.Притиснути палицю до грудей, потім повернути в первинний стан.

Вправа 6. Лягти на спину, ноги зігнути в колінах, ступні ніг уперти в підлогу. Руки витягнути на підлозі уздовж тулуба. Піднімати і опускати таз, не відриваючи рук від підлоги.

Вправа 7. Лавочка. Впертися в підлогу кистями распрямления рук і ступнями ніг, зігнутих в колінах. При цьому тіло спиною вниз повинно утворити «рівну лаву». Хребет утримувати в прямому положенні.

Вправа 8. Кішечка. Стати на коліна. Вигнути, потім прогнути спину.

Даний комплекс вправ цілком підходить для виконання в домашніх умовах. Однак з практики випливає, що далеко не у всіх вистачає наполегливості. Тому заняття краще проводити під чиїмось контролем. Перш за все, це дисциплінує, і в той же час дозволяє помітити і своєчасно виправити помилки. Успіхів Вам і здоров'я!

Комментариев нет:

Отправить комментарий